top of page

Vær på vakt mot svindel: Beskytt deg selv og dine verdier

I dagens digitale verden er vi alle potensielle mål for svindlere. Spesielt i denne perioden, der mange venter svar på sin skattemelding. Svindel kan ramme alle, uavhengig av alder, bakgrunn eller kunnskapsnivå. Det er derfor avgjørende å være oppmerksom og forberedt. I dette blogginnlegget vil jeg dele noen viktige tips som kan hjelpe deg med å beskytte deg selv og dine verdier mot svindel.


  • Vær skeptisk til uventede henvendelser: Uansett om det er en e-post, telefonsamtale eller melding på sosiale medier, bør du alltid være forsiktig når du mottar henvendelser fra ukjente personer eller organisasjoner. Svindlere kan late som de representerer kjente selskaper eller myndigheter, og de kan prøve å få deg til å avsløre sensitiv informasjon eller foreta pengeoverføringer. Vær spesielt forsiktig hvis henvendelsen haster eller virker for godt til å være sant.


  • Beskytt dine personlige opplysninger: Dine personlige opplysninger er verdifulle for svindlere. Vær forsiktig med hvem du deler informasjonen din med, spesielt på nettet. Pass på at du bruker sterke og unike passord for dine online kontoer, og unngå å dele sensitive opplysninger, som bankkonto- eller kredittkortnummer, med ukjente personer eller nettsteder. Hvis du blir bedt om å oppgi slik informasjon, dobbeltsjekk alltid at forespørselen er ekte før du svarer.


  • Hold programvaren oppdatert: Svindlere utnytter ofte sikkerhetshull i eldre programvareversjoner for å få tilgang til datamaskinen din eller stjele sensitiv informasjon. Sørg for at du jevnlig oppdaterer operativsystemet ditt, nettleseren din og andre programmer til de nyeste versjonene. Aktiver også automatisk oppdatering når det er mulig for å sikre at du alltid har de nyeste sikkerhetsoppdateringene installert.


  • Vær forsiktig med offentlig Wi-Fi: Offentlige Wi-Fi-nettverk kan være bekvemmelige, men de kan også være usikre. Svindlere kan opprette falske nettverk for å fange opp informasjonen din når du er tilkoblet. Unngå derfor å logge på sensitive kontoer eller utføre økonomiske transaksjoner når du bruker offentlig Wi-Fi. Hvis du trenger å bruke et slikt nettverk, bruk VPN (Virtual Private Network) for å kryptere trafikken din og beskytte dine data.


Her er eksempel på et dagsaktuelt svindelforsøk tilsendt på SMS. Senderen later som de er fra Statens Innkrevingssentral, eller Sismo som de heter. De ber mottakeren å logge inn i nettsiden og deretter bekrefte identiteten med BankID. Mottakeren "skremmes" med utestående regninger og økende gebyr.


Er du usikker når du mottar noe sånt, så bør du søke opp selskapsnavnet som står i meldingen. Ofte kan de allerede ha laget et innlegg om at det foregår svindel i deres navn.

Men når du søker opp Sismo, så ser du at nettsiden til Statens Innkrevingssentral heter www.sismo.no og ikke det som står i meldingen.


Norske selskaper og myndigheter henviser aldri til nettsider som avslutter med noe annet enn ".no", og derfor er dette et enkelt tegn på at det er ugler i mosen, når det i meldingen henvises til nettside som avslutter med ".org".0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page