top of page

Skattefri gaver til ansatte

Det nærmer seg jul, og kanskje noen ønsker å gi sine ansatte en ekstra liten oppmerksomhet for innsatsen det siste året. Da kan det være fint å vite hvor mye man kan kjøpe for uten at den som mottar gaven må skatte av det.


Hva er naturalytelser?

Naturalytelser, eller "frynsegoder" som mange kaller det, er fordeler en ansatt får i tillegg til for eksempel vanlig lønn. Lønn er skattepliktig inntekt, og arbeidsgiver skal ta med verdien av skattepliktige ytelser i beregningsgrunnlaget for forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift. Men naturalytelser kan også være skattefritt. Så lenge det ikke overstiger en fastbestemt sum per år.


Noen naturalytelser er skattefrie

I utgangspunktet skal alt en arbeidstaker får av en arbeidsgiver regnes som skattepliktig inntekt, men det er noen unntak. Arbeidsgiver kan gi valgfrie naturalytelser til de ansatte, så lenge det er innenfor den skattefrie beløpsgrensen på kr 5000 per år. Eksempler på skattefrie gaver til ansatte er:


- elektronisk kommunikasjon (telefon, internett o.l.)

- strømutgifter

- fri bil

- medlemskap på treningssenter

- personalrabatter

- gavekort (som ikke kan tas ut i kontanter)Arbeidsgiver kan også gi skattefrie gaver ved større og spesielle anledninger

  • Ved runde bursdager fra 50 år og oppover, kan det gis en gave med verdi inntil kr 4000. Ved andre runde bursdager gjelder den opprinnelige skattefrie beløpsgrensen på kr 5000.

  • Hvis bedriften du jobber i fyller 25 år (og andre årstall i 25-gangen) - kan det gis gave med en verdi inntil kr 4000.

  • Hvis du har vært ansatt i en bedrift i 20 år, kan det gis en gave med verdi inntil kr 8000. Deretter kan det gis gave hvert tiende år.

  • Hvis en ansatt avslutter arbeidsforholdet sitt i en bedrift etter minst 10 år, går av med pensjon eller gifter seg gjelder den skattefrie beløpsgrensen på kr 5000.Det er også mulig for arbeidsgiver å gi oppmerksomhetsgaver / gaver med "bagatellmessig verdi" til de ansatte. Dette er skattefrie gaver som kan gis i tillegg til de andre skattefrie gavene på samme år. Eksempel på oppmerksomhetsgaver er blomster, konfekt eller en rimelig vinflaske. I takseringsreglene til FSSD for 2021 er det fastsatt en beløpsgrense. Fradragsrett forutsetter at kostnaden per tilfelle ikke overstiger kr 281.0 comments

Comments


bottom of page