top of page

Julebordsesongen nærmer seg. Hvilke regler gjelder for julebord og julegaver?

Julebordsesongen begynner å nærme seg. Noen er kanskje allerede ferdig med julebord i år. Uansett er det viktig å vite reglene rundt julebord og julegaver til ansatte.


Julebord er et populært velferdstiltak som de aller fleste bedrifter arrangerer hvert år. Arrangementet skal være med på å bidra til økt trivsel og samhørighet på arbeidsplassen.


Skattefritt for den ansatte

Alle kostnader tilknyttet julebordet er skattefritt for mottaker/den ansatte. Så lenge arrangementet anses som "rimelig" og at alle som har en tilknytning til bedriften får tilbud om å delta. Skattefritaket gjelder også om den ansatte har med ektefelle eller samboer på julebord.


Hvis julebordet skal foregå i sammenheng med hotellovernatting, er det skattefritt så lenge det er maks to overnattinger. Blir det flere enn to, anses dette som skattepliktig inntekt for den ansatte.Bedriften har fradragsrett for julebord

Arbeidsgiver har fradragsrett for alle kostnader tilknyttet julebordet. Dette gjelder også alkohol som for eksempel øl og vin, men ikke brennevin. Serveres det brennevin på julebordet, vil verken alkoholen eller maten være fradragsberettiget.


Fradragsretten gjelder også om man ønsker å invitere kunder/forretningsrelasjoner inn til julebordet, så lenge det ikke blir servert brennevin og kostnaden per deltager anses som rimelig. Hva som anses som rimelig fastsettes årlig av FSSD sine takseringsregler. I fjor var det kr 551 per person.


Gaver til ansatte Vanligvis anses gaver til ansatte som skattepliktig. Unntaket er om det er en julekurv eller et gavekort. Gavekortet skal ikke kunne innløses i kontanter. Verdien kan ikke overstige kr 5 000 i løpet av et år hvis det skal være skattefritt for den ansatte. En ting å være obs på er at denne beløpsgrensen er variabel og kan ofte endres årlig.


Uavhengig av reglene om gaver, kan det gis gaver av "bagatellmessig verdi". Dette kan for eksempel være blomster, konfekt eller en rimelig vinflaske. Dette anses ikke som skattepliktig inntekt for mottaker. Disse gavene kalles ofte "oppmerksomhetsgaver" og brukes ofte som bursdagsgaver til de ansatte. I takseringsreglene til FSSD for 2021 er det fastsatt en beløpsgrense. Fradragsrett forutsetter at kostnaden per tilfelle ikke overstiger kr 281.


Arbeidsgiver kan kreve fradrag for disse kostnadene.

Noe som kanskje er kjekt å vite for mange, er at slike skattefrie velferdstiltak som julebord ikke er opplysningspliktige og skal derfor ikke rapporteres inn i a-meldingen. Det skal heller ikke foretas forskuddstrekk eller beregnes arbeidsgiveravgift.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page